Tips voor het gebruik van zomerbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Als u investeert in een mooie set zomerbanden, wilt u natuurlijk dat die banden zo lang mogelijk meegaan. Logisch uiteraard, maar wat kunt u nu zelf doen om ervoor te zorgen dat u niet binnen de kortste keren weer bij de monteur staat? Lees even verder, ook als u gebruik maakt van winterbanden of all-season banden.

Rij met de juiste bandenspanning

Veel automobilisten besteden hier te weinig aandacht aan. Wanneer u met een te lage bandenspanning rijdt, heeft u om te beginnen minder grip op de weg. Met de juiste bandenspanning verbruikt u minder brandstof en krijgt u minder last van slijtage. Auto’s die rijden met de juiste spanning op de banden, besparen gemiddeld zo’n 110 liter brandstof per jaar. Meerdere tanks dus!

Het vinden van de juiste bandenspanning voor uw zomerbanden is eenvoudig: kijk in de deurpost of aan de binnenkant van de tankklep. Bij tankstation vindt u de juiste spanning voor uw type auto vaak ook bij de pomp. 

Probeer stikstof in plaats van lucht

Hierover verschillen de meningen, maar feit is dat de buitenlucht verontreinigingen bevat die een negatieve invloed hebben op de levensduur en de bandenspanning. Daarom wordt door sommige leveranciers aanbevolen om de zomerbanden met stikstof te vullen. Het is echter maar net wie u het vraagt, want andere specialisten beweren juist dat er nauwelijks verschil is. Maar wie weet maakt het wel uit voor uw auto en uw banden, dus het kan nooit kwaad om er even naar te informeren!

Gooi versleten zomerbanden niet zomaar weg

Het scheelt misschien niet heel veel geld, maar toch is het verstandig om uw oude zomerbanden bij het afdanken in te leveren. Per nieuwe band betaalt u namelijk standaard 2 of 3 euro verwijderingsbijdrage. Levert u uw oude banden in, dan wordt dat verrekend bij de aanschaf van nieuwe banden. U kunt oude banden achterlaten bij een garage of een gemeentelijk milieudepot.

De bandenspanningsmeter

In de eerste alinea haalden we het al even aan: de spanning van uw zomerbanden is zeer belangrijk. U kunt dat meten bij een garage of tankstation, maar het is eigenlijk beter om te meten wanneer de banden nog koud zijn. Het liefst voor uw eigen voordeur dus. Dat is mogelijk met een bandenspanningsmeter. Zo’n meter hoeft niet meer dan 10 euro te kosten, maar zoals u net heeft gelezen, kan het u op de lange termijn veel geld besparen.

Toch nieuwe zomerbanden nodig?

Komen deze tips nét te laat en moet u uw zomerbanden laten vervangen? Kijk dan eens rond bij het uitgebreide assortiment van JD Banden & Velgen.  Voor wat meer info of persoonlijk advies kunt u uiteraard ook altijd even contact opnemen: 06-22447646 of [email protected].