Steeds meer Nederlanders kiezen winterbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert
  • Geplaatst in winterbanden

Nederlanders kiezen steeds vaker voor winterbanden. Dat is goed nieuws, want dit vergroot niet alleen de veiligheid van deze bestuurders, maar ook die van andere verkeersdeelnemers aanzienlijk. Toch zijn er een aantal zaken waar u absoluut rekening mee moet houden bij de aanschaf van winterbanden. Hieronder leggen we u uit welke dat zijn.

Winterbanden verkleinen kans op ongelukken

Uit onderzoek blijkt dat inmiddels een op de drie Nederlandse automobilisten voor winterbanden kiest. Dat lijkt veel, maar volgens organisaties als de ANWB en Consumentenbond is dit nog altijd veel te weinig. De organisaties stellen dat eigenlijk iedereen in de winterperiode met winterbanden zou moeten rijden, omdat dit de kans op ongelukken behoorlijk verkleint.

Zo is de wegligging van een auto met winterbanden op besneeuwde wegen beter en is de remweg tot wel de helft korter in vergelijking met zomerbanden. Rijden met dit type banden leidt tegelijkertijd tot minder schade, waardoor met name het aantal gevallen letselschade gemiddeld behoorlijk terugloopt. Allemaal grote voordelen voor de gemiddelde Nederlandse automobilist.

Stel de aanschaf niet te lang uit

Net zo belangrijk als de aanschaf van winterbanden, is echter de timing ervan. Statistieken laten zien dat veel Nederlanders deze banden pas aanschaffen als de eerste sneeuwvlokken vallen. Kortom: als de weersomstandigheden écht winters beginnen te worden. Dan is het eigenlijk al te laat, want met winterbanden rijden is al voordelig vanaf een buitentemperatuur lager dan 7 graden.

Uit dezelfde statistieken blijkt dat veel mensen te lang doorrijden op hun huidige banden. Bijna de helft van de personenauto’s heeft banden met gebreken en er rijdt maar liefst een kwart miljoen wagens rond met banden die de minimaal vereiste profieldiepte van 1,6 millimeter niet halen. Alleen daarom al is de aanschaf van winterbanden een goed idee, want zo worden de zomerbanden gedurende het jaar minder intensief gebruikt. Hierdoor hoeft de automobilist ook minder snel een nieuwe set aan te schaffen.

Winterbanden verkleinen kans op schade

Een belangrijk pluspunt van winterbanden is het feit dat ze de kans op schade flink verkleinen. In de winterperiode neemt het aantal schadegevallen met maar liefst een derde toe ten opzichte van de zomerperiode en dat komt niet in het minst omdat mensen te lang doorrijden op hun zomerbanden. Auto’s met winterbanden daarentegen zien een toename van slechts 12% op het gebied van schadegevallen in de winter.

Wie betrokken is bij een schadegeval, wil het liefst kunnen aantonen op winterbanden te rijden. Met name in landen waar winterbanden verplicht zijn, krijgt de automobilist bij een ongeval met letselschade een flinke boete. Ook kan het rijden op de onjuiste banden grote gevolgen hebben op het gebied van aansprakelijkheid.

Er zijn dan ook tal van redenen om te kiezen voor winterbanden. Heeft u de knoop nog niet doorgehakt? Doe dit dan zo snel mogelijk, want de buitentemperatuur is reeds meermaals onder de 7 graden gezakt en de komende maanden beloven er nog vele winterse omstandigheden op de weg te komen.

JD Banden & Velgen biedt u de keuze uit een breed aanbod originele banden, zoals de Audi A5 winterbanden en de BMW X6 winterbanden. Meer weten? Bel naar 06-22447646 of mail ons op [email protected].