Reparatiekit verdringt reservewiel

  • Geplaatst op

De meeste automobilisten realiseren het zich pas als ze met het probleem van een lekke band geconfronteerd worden: de auto blijkt niet te beschikken over een reservewiel, ook wel bekend als het ‘thuiskomertje’. Na lang zoeken en het instructieboekje te hebben geraadpleegd, blijkt het reservewiel te zijn vervangen door een reparatiekit.

De kwaliteit van zowel zomerbanden als winterbanden is tegenwoordig zo goed, dat de kans op een lekke band is afgenomen. Maar het kan altijd gebeuren en dan kom je met pech langs de weg te staan. Vaak komt u pas op dat moment tot de ontdekking dat uw auto helemaal niet over een reservewiel beschikt. U voorkomt problemen als u zich daar vooraf van vergewist.

Snel repareren van zomerbanden

Het aantal nieuwe auto’s dat niet met een reservewiel is uitgerust, neemt snel toe. Autofabrieken kiezen hiervoor om gewicht en dus brandstof te besparen, kofferbakruimte te winnen en minder kosten te maken. Daar is wat voor te zeggen, maar er dringt zich meteen een vraag op: wat te doen als ik één van mijn zomerbanden lek rijdt?

 

In plaats van een reservewiel en krik vindt u in veel nieuwe auto’s een compact pakketje in de kofferruimte. Dit is de zogeheten reparatiekit. Er zijn verschillende uitvoeringen, maar in principe bestaat uw reparatiekit uit een flacon met een slag die op het ventiel van de lekke autoband past, en uit een kleine compressor die u op de sigarettenaansteker aansluit. In de flacon zit een dichtingsvloeistof die het lek repareert; de compressor brengt de band weer op de juiste spanning.

 

Extra reden om zomerbanden frequent te controleren

Dit lijkt praktisch, zo’n instant reparatiekit, maar er kleven nadelen aan. De dichtingsvloeistof werkt alleen bij relatief kleine gaatjes. ’s Winters is de vloeistof minder betrouwbaar. Bij grotere schade aan de band, zult u moeten wachten op hulp. Heeft u een afwijkende wielmaat, dan kan het extra lang duren eer uw probleem is opgelost.

 

Om op het moment waarop u onverhoeds lek rijdt, niet voor al te grote verrassingen te komen staan, adviseren wij het volgende:

 

  • Informeer direct bij aankoop of uw nieuwe auto van een reservewiel voorzien is
  • Zo niet, lees dan vooraf de instructies van de reparatiekit
  • Breng kort na de provisorische reparatie altijd een bezoek aan een bandenspecialist
  • Zorg er altijd voor dat u de reparatiekit na gebruik weer bijvult

 

Hoe goed moderne zomerbanden ook zijn, u kunt altijd onaangenaam verrast worden door een lek. Het is goed om daarop voorbereid te zijn. En nu steeds minder nieuwe auto’s over een reservewiel beschikken, is dat een extra reden om uw zomerbanden frequent te (laten) controleren en tijdig nieuwe aan te schaffen. En dan verdient origineel materiaal uiteraard de voorkeur.