Over autobanden, merkvelgen en ventieldoppen

  • Geplaatst op

Dat u zomerbanden of winterbanden koopt die passen bij de uitstraling van uw Audi, Volkswagen of BMW spreekt voor zich. Velgen idem dito. Daarom bevelen wij altijd de authentieke merkvelgen aan. Die voegen immers waarde toe aan uw auto en zijn uw investering dubbel en dwars waard. Het zijn zaken waar u vanzelf bij stilstaat. Maar staat u wel eens stil bij zoiets simpels als ventieldoppen?

Waarschijnlijk niet of in elk geval niet vaak. Maar als er een ontbreekt, dat is het gekke, ziet u dat meteen. De ventieldop, zo klein als hij is, zou je de ‘finishing touch’ van de combinatie van band en velg kunnen noemen. Ofwel: de kers op de slagroomtaart. Dus kijk maar eens goed of ze er alle vier nog op zitten.

Ventieldoppen houden uw zomerbanden op spanning

Maar de ventieldop zorgt niet alleen voor een nette afwerking en goede uitstraling. Hij heeft wel degelijk ook een functie. Uw ventieldoppen dragen ertoe bij dat uw banden hun constante spanning bewaren. Ze zorgen er namelijk voor dat er nauwelijks lucht kan ontsnappen. Voorwaarde is wel dat u ze goed aandraait.

 

Ventieldoppen zorgen er dus op de eerste plaats voor dat uw banden zo goed mogelijk op de vereiste spanning blijven, wat bijdraagt aan uw veiligheid en rijcomfort. Maar ze zorgen er ook voor dat er geen stof of vuil als remslijpsel op of in uw ventiel terechtkomt. Een ventiel is relatief kwetsbaar en kan door scherpe metaaldeeltjes defect raken. Het zou zonde zijn als u om die reden nieuwe zomerbanden of winterbanden moet kopen.

 

Klein maar fijn

De ventieldoppen die u standaard bij uw auto krijgt meegeleverd, zijn vervaardigd uit hard plastic, zwart van kleur en geribbeld om de greep bij het af- en opdraaien te vergemakkelijken. Niets mis mee. Uw banden zijn immers ook zwart en zwart contrasteert uitstekend met metalen velgen. Maar er is meer onder de zon. U kunt ook kiezen voor het motto ‘klein maar fijn’.

 

Hoe? Door bij de autospeciaalzaak te kijken of u speciale ventieldoppen kunt vinden die passen bij de uitstraling van uw auto. Een stalen dop staat bijvoorbeeld al veel robuuster dan zo’n plastic dopje. Ook komen er steeds meer ventieldoppen op de markt in kleuren die zijn afgestemd op de meest voorkomende kleuren van auto’s en wieldoppen.

 

Zo ziet u maar: zelfs met het kleinste en ogenschijnlijke onbeduidendste onderdeeltje van uw auto kunt u leuke dingen doen. Kiest u voor een stalen ventieldop, draai deze dan niet te vast. Dan loopt u het risico dat u de schroefdraad van uw ventiel beschadigt en moet u alsnog nieuwe zomerbanden kopen. Daarvoor bent u bij ons overigens aan het juiste adres. Zeker als u originele wilt.