In deze landen zijn winterbanden verplicht

  • Geplaatst op

Glibber- en glijpartijen, aanrijdingen, auto’s en bussen in de sloot, veel blikschade, ellenlange files. Geen ongevallen met persoonlijk letsel, gelukkig, maar wel heel veel overlast en meldingen van automobilisten die niet meer verder durfden. Dat was de balans van een paar winterse decemberdagen in Nederland.

Automobilisten die hun auto tijdig uitrustten met winterbanden, zagen die investering dit jaar al vroeg beloond. De echte winter moet immers nog beginnen! U kunt dus alsnog besluiten om winterbanden te kopen en te laten monteren. Het is niet verplicht in Nederland, maar het is bewezen veiliger. U heeft bij winterse omstandigheden gewoon veel meer grip op de weg, wat de kans op glibberen en glijden verkleint.

Ieder land zijn eigen winterregels

Zoals gezegd, bent u in Nederland niet verplicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. Dat geldt ook voor België en Denemarken. In Luxemburg en Duitsland bestaat wel een verplichting op winterbanden of all season banden. Dit is beslist iets om rekening mee te houden voor als u op wintersport gaat. Dan is de kans dat u een van deze landen doorkruist immers groot.

 

Andere landen waar winterbanden voor een bepaalde periode verplicht zijn – meestal van begin of half november tot begin of half maart – zijn  Slovenië, Kroatië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Oostenrijk. In sommige van die landen is het toegestaan om op zomerbanden te rijden, op voorwaarde dat u sneeuwkettingen aan boord heeft. De politie kan u daar op controleren.

 

Plaatselijke winterbandverplichting

Finland kent twee zones: onder de Poolcirkel bestaat een winterbandverplichting van 1 december tot 1 maart, boven de Poolcirkel (Lapland) van half oktober tot eindapril. In Noorwegen bestaat de verplichting alleen voor auto’s die zwaarder zijn dan 3.500 kilo, maar ben je wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. In Zwitserland, toch een wintersportland bij uitstek, geldt geen verplichting, maar loop je wel kans op een boete en aansprakelijkheidsstelling als je op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt.

 

In Italië en Frankrijk, tot slot, geldt geen algemene winterbandverplichting. Hier zijn slechts lokale regels van toepassing. In Zuid-Tirol zijn banden die de winter aankunnen het hele jaar door verplicht, in andere gebieden wordt de eventuele verplichting met verkeersborden aangegeven. Dat geldt ook voor Frankrijk. Een blauw bord met een autoband met sneeuwkettingen betekent: winterbanden of sneeuwkettingen verplicht.

 

Ons advies: kies voor veiligheid en kies voor banden die op winterse omstandigheden berekend zijn. Dat kunnen ook gebruikte banden zijn, mits ze door de vakman op hun prestaties zijn nagelopen. Gaat u op wintersport en neemt u voor de zekerheid sneeuwkettingen mee, verberg die dan niet onder een lawine van bagage. Zorg dat u er snel bij kunt!