BMW en MINI zomerbanden in balans dankzij bandenspanning sensoren

  • Geplaatst op

De juiste spanning voor uw zomerbanden is van belang voor uw veiligheid. Bovendien slijten uw zomerbanden minder snel en verhoogt u uw rijcomfort. De geringste afwijking tussen de banden onderling kan die factoren al negatief beïnvloeden. Auto’s van de BMW Group zijn nu nog met verschillende bandenspanningscontrolesystemen uitgevoerd. Het is goed om te weten met welk systeem uw BMW of MINI is uitgerust.

Huidige systemen voor automatische bandencontrole werken op basis van uiterst gevoelige en precieze bandenspanning sensoren, aangebracht in de wielen van uw auto. Sinds 2014 is dit voor iedere nieuw geleverde auto verplicht. Om er zeker van te zijn dat dit systeem optimaal werkt, is het aanbevelenswaardig om altijd originele velgen aan te schaffen.

Spanning zomerbanden wordt permanent gemonitord

Bandenspanningscontrolesystemen zijn ook wel bekend onder de afkorting TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Sinds ongeveer 2003 werden BMW en MINI standaard geleverd met een zogeheten RPA waarschuwingssysteem (Reifen Pressure Anzeige). Dit systeem geeft u een seintje zodra er in één of meer zomerbanden van uw BMW of MINI drukverschil ontstaat. Sinds april 2014 leveren BMW en MINI al hun modellen af met bandenspanningssensoren in de wielen. Dit zogeheten RDC(i) systeem geeft per afzonderlijke band de feitelijke spanning weer.

                                      

 

RPA bandenspanningscontrolesystemen

Er zijn dus twee soorten bandenspanningscontrolesystemen in omloop. Het eerste systeem, RPA, meet het verschil in de spanning per afzonderlijke band op basis van de snelheid waarmee uw wielen ronddraaien. De auto is hiervoor uitgerust met ABS sensoren. Draait één wiel sneller dan de andere wielen, dan verschijnt er een waarschuwing op uw dashboard. Dit op ABS sensoren gebaseerde systeem is standaard ingebouwd in alle BMW’s en MINI’s die op de markt zijn gebracht in 2003 en de eerste maanden van 2004 (tot april).

RDC(i) bandenspanningscontrolesysteem

Sinds april 2014 zijn alle BMW’s en MINI’s uitgerust met het RDC(i) systeem. Hiermee wordt de spanning van uw banden gemeten door sensoren in de wielen. Deze geven een signaal af aan de RDC(i) ontvanger in uw auto. De fabriek heeft de vereiste waarde vooraf ingesteld. Ieder wiel heeft zijn eigen sensor. Wijkt de bandendruk van een wiel af van de ingestelde waarde, dan klinkt er in de auto een waarschuwingssysteem. RDC(i) is de norm sinds begin april 2014.

Dit is een handig ezelsbruggetje:

-          Iedere BMW en MINI die is geproduceerd na 1 april 2014 is uitgerust met wielsensoren

-          Aluminium ventielen betekent automatisch: RDC(i) wielsensoren

Heeft u vragen over de werking van bandenspanning sensoren? U kunt altijd bellen met 06 22447646 of mailen naar [email protected].