Aan zomerbanden gaat een lange geschiedenis vooraf

  • Geplaatst op
  • Door Robert

We staan er niet bij stil als we zomerbanden kopen, en dat is maar goed ook, maar aan alle autobanden die we vandaag de dag kennen, gaat een lange en interessante geschiedenis vooraf. De band om het wiel, bedoeld om het wiel te beschermen tegen breuk en slijtage, bestaat al pakweg 3000 jaar. Dan hebben we het over de stalen band. De rubberen band is van veel later.

Eerst was er het wiel, toen was er de band. De uitvinding van het wiel dateert van ongeveer 3500 voor onze jaartelling en bracht veel gemak. Dankzij het wiel konden we vracht vervoeren. Met de ‘karrevracht’ kwam de handel op gang. De handel bracht welvaart. Er werd al snel een list verzonnen om de kwetsbare houten wielen langer mee te laten gaan. Zowel de Romeinen als Egyptenaren voorzagen hun karrewielen van stalen banden.

Rubber, ook nu nog de basis van zomerbanden

Ondanks dat rubber al ruim voor de jaartelling bekend was, duurt het tot 1867 dat de eerste massief rubberen band wordt gemaakt. Ene Robert Thomas is de ontdekker. De North Britisch Rubber Company, die ook laarzen maakte voor het Amerikaanse leger, verwerft de productierechten en deed er zijn voordeel mee.

De massieve band lijkt nog in geen velden of wegen op onze moderne en veilige zomerbanden. Vanaf 1880 komt er schot in. Ene John Boyd Dunlop – bekende naam inmiddels in de autobandenwereld – vindt de pneumatische band uit. Dit is de met lucht gevulde band. De eerste ‘luchtband’ is bedoeld voor de driewieler van zijn zoontje. Dunlop, toen gevestigd in Belfast, Ierland, gaat pas rond 1900 pneumatische autobanden maken.

Met dank aan de gebroeders Michelin

Twee slimme broers zijn Dunlop voor: André en Eduard Michelin. Naar verluidt zijn zij de eersten die een met lucht gevulde autoband gebruiken voor de Parijs-Bordeaux-Parijs race in 1895. Daarmee heeft Frankrijk de primeur. De basis voor onze moderne zomerbanden is gelegd. Vele innovaties later, met als mijlpalen de uitvinding van de radiaal band en de tubeless band, kunnen we kiezen uit een ongelooflijk breed assortiment van zomerbanden. Voor elk merk auto, voor elke stijl van rijden. Kijk voor de aardigheid maar eens welke bijzondere Volkswagen-sets zomerbanden en velgen we op voorraad hebben.

Wilt u advies over originele banden en velgen? U kunt altijd bellen met 06 22447646 of mailen naar [email protected]