5 praktische tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

  • Geplaatst op

Dat het in Nederland nog hartje winter is, zal niemand verbazen die naar buiten kijkt. Op het moment van schrijven dwarrelen dikke sneeuwvlokken neer op een toch al zo wit landschap. Een mooi winterplaatje, maar minder ideaal voor wie de weg op wil.

Mocht het in eigen land echt bar en boos worden of wilt u de buitenlandse bergen in voor een verlate wintersport, dan is het gebruik van sneeuwkettingen om uw winterbanden geen overbodige luxe. In dit artikel geven wij 5 praktische tips om uw sneeuwkettingen optimaal te gebruiken.

Wacht niet met bevestigen

Het zal menig wintersporter bekend in de oren klinken: u ziet in het buitenland een waarschuwingsbord met een sneeuwketting erop en besluit door te rijden tot een moment dat het u schikt om de sneeuwkettingen te bevestigen. Helaas; dan bent u juridisch gezien al te laat. Voorkom daarom boetes of ongelukken en bevestig de sneeuwkettingen zo snel mogelijk.

 

Let op de maximumsnelheid

Rijdt u met sneeuwkettingen, dan geldt doorgaans een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Hou er echter rekening mee dat deze regelgeving per land (en gebied!) kan verschillen. Op sommige plekken is zelfs maar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur toegestaan. Het kan geen kwaad om deze informatie op te zoeken voordat u de weg opgaat.

 

Kies voor makkelijke montage

Niet alle sneeuwkettingen zijn hetzelfde en dat geldt daarmee ook voor de eenvoud van de montage. Die is echter wel belangrijk, want op de veelal aardedonkere en steenkoude momenten dat u sneeuwkettingen bevestigt is elke seconde tijdwinst meegenomen. Kies daarom bij voorkeur voor kwaliteit en makkelijke montage, ook als dit iets meer kost.

 

Zorg voor goed bereikbare opslag

Bij het op wintersport gaan worden alle vakantiespullen inclusief sneeuwkettingen vaak zonder nadenken op elkaar gestapeld in de kofferbak. Daar staat u dan, bij min 10 graden Celsius op de snelweg terwijl u uw complete kofferbak overhoop moet halen om de sneeuwkettingen te vinden. Pak de sneeuwkettingen daarom liefst altijd als laatste in voor een makkelijke bereikbaarheid.

 

Bevestig om de juiste banden

Is uw auto voorwiel aangedreven? Dan moeten de sneeuwkettingen om de voorwielen. Bij een achterwiel aangedreven auto is het precies andersom. Heeft u een 4x4? Doe de sneeuwkettingen bergopwaarts dan om de voorwielen en bergafwaarts om de achterwielen. Kies daarbij uiteraard ook voor een goede originele wielen- en velgenset, zoals bijvoorbeeld deze voor de VW Jetta.